סידן – חשיבות בגוף, מינון מומלץ ומידע כללי
למה משמש סידן?
כ-99% מהסידן בגוף נמצא בעצמות ובשיניים שלנו. צריכת כמות מספקת של סידן חשובה במיוחד בתקופת הילדות וההתבגרות, אך גם בתקופת הבלות בה חלה בריחת סידן ועקב כך האצה באובדן מסת העצם.
אחת הסיבות העיקרית לחוסר בסידן היא שאכילת מזונות מסויימים יחד עם מוצרים המכילים סידן עלולים לפגום בספיגתו: חומצה פיטית בדגני בוקר על בסיס סובין, קפאין, דיאטה עשירה בשומן וכו'. מחסור בסידן לא ניתן לגלות ע"י בדיקת דם פשוטה אלא יש לבצע בדיקת צפיפות עצם.
צריכת ויטמין D חשוב לספיגה שלו בגוף ולכן מומלץ לצרוך סידן יחד עם תוספי ויטמין D או עם מזונות עשירים בויטמין D.
באילו מזונות יש סידן?
מזונות עשירים בסידן כוללים:
- כוס חלב מכילה 300 מ"ג סידן
- כוס חלב סויה מכילה 300 מ"ג סידן
- 100 גרם שקדים מכילים 260 מ"ג סידן
- 100 גרם תרד מכילים קרוב ל-100 מ"ג סידן
- פרוסת לחם לבן מכילה 73 מ"ג סידן
מה ההשפעות של מחסור בסידן?
עקב חשיבותו, הסידן בדם מפוקח באופן הדוק ומחסור אינו מתבטא בסימפטומים בטווח הקצר. במידה וקיים מחסור בסידן והמחסור אינו מטופל וממשיך לאורך זמן, הוא מתחיל להתבטא בתחושת עקצוץ באצבעות, כיווצי שרירים, עוויתות, מיעוט תאבון והפרעות בקצב הלב.
מחסור בטווח הארוך עלול להוביל לרככת, אוסטאופורוסיס והגדלת הסיכון לשברים.
מחקרים חשובים על סידן
הגוף זקוק לסידן גם עבור השרירים והעצבים אשר מעבירים מסרים בין המוח לבין כל שאר חלקי בגוף. בנוסף, הוא משמש כדי לסייע לכלי הדם ולעזור לשחרר הורמונים ואנזימים המשפיעים כמעט על כל פונקציה בגוף האדם. (National Institutes of Health )
· העצמות זקוקות להרבה סידן. ככל שאנו מתבגרים (בדרך כלל כבר בגיל 30) העצמות לאט מתחילות לאבד אותו. ניתן לעזור לצמצום הפסדים אלה על ידי קבלת כמויות הסידן המומלצות ועל ידי אורח חיים בריא הכולל פעילות גופנית. (National Institutes of Health )
· לקיחת תוספי סידן וויטמין D עשויים להפחית את הסיכון של שבירת העצם. (National Institutes of Health)
· מספר מחקרים גילו כי צריכה מומלצת של סידן יכול להפחית את הסיכון לפתח לחץ דם גבוה (יתר לחץ דם). (National Institutes of Health)
מדוע חשוב לצרוך סידן בהריון?
במהלך ההריון אנחנו סובלות מבעיות שונות שאנו לא כל כך מכירות. הגוף שלנו צריך לטפל במישהו נוסף ולכן הוא פועל אחרת. כתוצאה מזה, אנחנו מרגישות שונה עם עצמנו ומרגישות לעיתים זרות לגופנו. עלינו לנסות להכיר אותו מחדש ולטפל בו באופן שונה ממה שהיינו רגילות אליו כל חיינו. להמשך קריאה >>
מדוע כל כך חשוב לדאוג לסידן שלנו בעשור החמישי לחיינו?
סידן הוא מינרל המשתתף בתהליכים ביולוגיים רבים. הסידן דרוש לבנייה, חיזוק ושמירה על עצמות הגוף, הוא היסוד האחראי על כיווץ השרירים. הסידן ממלא תפקידים רבים בגוף כגון קרישת הדם, מעבר הנוזלים, בתפקוד תקין של הלב ועוד. מרבית מסידן הגוף (99%) נמצא בשלד ובשיניים. הסידן שותף תמידי לבנייה והריסה של העצמות בכך שהגוף קולט אותו אל העצם ומפריש אותו ממנה. מה הן מקורות הסידן? את הסידן ניתן למצוא בסויה, טחינה, שעועית לבנה וירקות ירוקים כגון כרוב, ברוקולי, אפונה אשר מכילים כמות סידן משמעותית ביחס לקלוריות. את הסויה ניתן למצוא במספר ווריאציות כמו חלב סויה וטופו אשר מעושרים בסידן לדוגמה ב-200 גרם טופו יש יותר סידן מבכוס חלב. את הטחינה רצוי להכין מסוסמסום מלא יש בה פי 7 יותר בסידן מסוסמסום רגיל. להמשך קריאה >>