Omega-3
מה זה אומגה 3?
אומגה 3 היא חומצת שומן לא רוויה בעלת תפקידים רבים בגוף האדם החיוניים לבריאותו. אומגה 3 מתחלקת לשלושה סוגים עיקריים: ALA (המצויה בשמן של צמחים מסוימים), EPA ו-DHA (המצויים בעיקר בחיות, אך לא רק)
הגוף שלנו משתמש בעיקר ב – EPA וב-DHA ויודע להמיר את חומצות ה – ALA מן הצומח לשני סוגים אלו. עם הגיל, יכולת זו כנראה נפגמת ויכולת ההמרה פוחתת.
אומגה 3 – מה התועלת?
חומצות אומגה 3 הן מרכיבים חשובים של הממברנות (קרומים) העוטפים כל תא בגוף. רמות גבוהות של DHA נמצאות בתאי העיניים, המוח והזרע.
מלבד היותן מרכיב חשוב בתא, יש לחומצות אלו גם תפקיד של העברת מידע בגוף, כולל איתות על דלקות, כיווץ כלי דם, הצטברות קרישים ועוד.
חשוב לציין שמחקרים רבים ניסו להראות קשר בין נטילת אומגה 3 לבין תועלת במניעת מחלות לב, אך קשר כזה לא נמצא.
מה המינון המומלץ?
עבור שתי חומצות אומגה 3 מסוג EPA ו-DHA לא נקבע מינון מומלץ.
המינון המומלץ נקבע רק עבור חומצת אומגה 3 מסוג ALA, אותה הגוף ממיר לחומצות EPA ו-DHA.
המינון המומלץ של ALA, לפי משרד הבריאות האמריקאי (קישור) הוא:
אילו מזונות עשירים באומגה 3?
המזונות המכילים את הכמות הגבוהה ביותר של אומגה 3 כוללים:
- דגים ופירות ים
- אגוזים וזרעים, בפרט זרעי צ'יה וזרעי פשתן
- שמנים צמחיים, בפרט שמן סויה ושמן קנולה
- מזונות מועשרים, כגון סוגים מסוימים של ביצים, משקאות סויה ומזון תינוקות
זרעי צ'יה, העשירים באומגה 3
רעילות ובטיחות לשימוש
אומגה 3 הינו בטוח לשימוש באופן כללי ואינו ידוע כגורם לתופעות לוואי. תופעות לוואי שכן עלולות להתרחש כוללות בעיקר סימפטומים של מערכת העיכול, כגון גזים, קשיי עיכול ושלשול.
לפי ה-European Food Safety Authority, צריכה ארוכת טווח של עד 5,000מ"ג ליום אמורה להיות בטוחה.
עם זאת, כאשר מדובר באומגה 3 ממקור חי (כגון דגים) כמו במותג הידוע אלספה, יש לקחת בחשבון שאלרגיות לדגים עלולות להתבטא. כמו כן, באומגה 3 מדגים קיימת סכנה קטנה לזיהום של מתכות הנובע מהדגים.
לבסוף, בכל מקרה של נטילת תרופות, חשוב להתייעץ עם הרופא לגבי השפעה אפשרית, בפרט בעת נטילת תרופות לדילול דם.
מחקרים
– נטילת DHA ו-EPA בכמות של עד 5גרם ליום , לתקופה של 12-16 שבועות, לא הגדילה את הסיכון למגוון מצבים שנבדקו, כולל דימום, רמות סוכר בדם, תגובה חיסונית לדלקות ועוד (מקור: סוכנות הבטיחות במזון של האיחוד האירופי)
– ניתוח של מחקרים שבוצעו על סך של 20,485 נבדקים העלה כי לא קיימות עדויות לכך שנטילת תוספי תזונה של אומגה 3 עזר במניעת מחלות לב (קישור למחקר)
– ניתוח של 23 מחקרים שונים הראה כי נטילת אומגה 3 סייעה לדלקות פרקים, כולל הפחתה של הכאבים, הנפיחות ושיפור הגמישות (קישור למחקר)
רוצה תינוק בריא? אומגה 3!
כמה דגים צריך לכלול בתפריט השבועי שלי? ומה אם אני לא אוהבת דגים? התוסף טוב בזמן הריון? אלו היו השאלות הראשונות שלי על אומגה 3 לאחר שהמליצו לי לקחת בזמן היותי בחודשים הראשונים להריוני. שמעתי סגולות רבות על השומן הזה. שהוא בונה את המוח, משפר את הזיכרון.. אבל הוא עושה עוד כל כך הרבה דברים. אחרי שקצת חקרתי על הנושא, הבנתי שזהו שומן שפוט הכרחי לגוף. גם לגופי שלי וגם לעובר שבבטן.
אומגה 3 – ההבטחה של חומצת השומן, יתרונות, המלצות וסיכום מחקרים
אומגה 3 היא תת קבוצה של חומצות שומן רב בלתי רוויות אשר חיוניות מאוד לגוף. עשינו לכם סדר על מנת להבין אילו חומצות שומן קיימות. חומצות השומן מתחלקות לקבוצות: חומצות שומן רוויות חומצות שומן חד בלתי רוויות חומצות שומן רב בלתי רוויות – מתחלקת לתתי הקבוצות: אומגה-3 ואומגה-6. קבוצת האומגה-3 מכילה מספר רב של חומצות שומן, ביניהן: חומצה אלפא-לינולנית ALA , חומצה איקוסאפנטאנואית EPA וחומצה דוקוסאהקסאנואית DHA . מכיוון שהאנזימים בגופנו לא יודעים לייצר לבד חומצות שומן מסוג אומגה 3, חייבים לקבלן ממזון. המקורות התזונתיים העשירים ביותר באומגה 3 מסוגים EPA ו-DHA הם דגי מעמקים /מים קרים, כמה סוגים של אצות ושימורי דג טונה במים.