כל מה שרצית לדעת על הקולגן חשיבותו לעור ולמפרקים והמלצות צריכה
הקולגן הוא החלבון החשוב והנפוץ ביותר בגופנו. הוא מהווה 30% מכלל החלבונים בגוף ו-80% מהמשקל היבש של עורנו. הקולגן, המהווה מרכיב מרכזי ברקמות החיבור בגוף, נמצא בעיקר בשרירים, בעצמות, בגידים, בסחוסים, בעור, בכלי דם ובמערכת העיכול. הקולגן משמש תשתית לבניית רקמות באיזורים שונים. הוא מסייע לגמישות, חיזוק והתחדשות תאי העור שלנו. הוא משמש כסוג של “דבק” שמחזיק את התאים יחדיו.
קולגן מכונה לעתים קרובות גם “חלבון מורכב” וזאת מכיוון שהוא מכיל 19 סוגי חומצות אמינו שונות! בין החשובות שבהן: ארגנין, גלוטמין, גליצין ופרולין.
מהם הגורמים לחוסר בקולגן?
ייצור הקולגן בגופנו הולך ופוחת ככל שאנחנו מתבגרים (ובדרך כלל החל מגיל 25).
בנוסף, תזונה לקויה כמו תזונה העשירה בסוכר, עישון וחשיפת יתר לשמש אף מסייעים לירידת ערכי וייצור הקולגן בגוף.
חשוב לדעת, גם פגמים גנטיים, מחלות שונות ותזונה דלה במזון המכיל קולגן משפיע ברמה ניכרת על רמות הקולגן בגוף.
איך יודעים שיש מחסור בקולגן?
תופעות חוסר הקולגן מתבטא על ידי סימני הזדקנות כמו קמטים, עור שקוע, כאבי פרקים או מפרקים ובעיות בסחוס.
מה היתרונות הבולטים בקולגן?
- הידרוליזה של קולגן היה בשימוש בקרב נשים בגילאי 35-55 פעם ביום במשך שמונה שבועות, הדבר שיפר משמעותית את גמישות ולחות העור.
מחקר אחר שנערך בשנת 2014 בגרמניה, מצא שנטילת תוסף קולגן במשך מספר שבועות רצופים הוסיפה לגמישות ולחות העור אצל נשים מבוגרות. - מסייע לשיפור כאבי פרקים– מבנה הקולגן כג’ל מתפקד כשמן עבור המפרקים שלנו. ירידת רמת הקולגן בגופנו עם השנים מביאה לעתים קרובות לכאבי מפרקים בגיל השלישי. מחקר שנערך ב-2006 מצא כי הקולגן מסייע גם בטיפולי אוסטיאוארתריטיס.
- מסייע לתופעות מעיים– הקולגן מסייע לייצר רקמות חיבור ובכך מסייע לרירית המגן של מערכת העיכול. מחקרים שנעשו ב-2003 מצאו כי בחולים עם מחלת מעי דלקתית, מצאו הקלה על ידי שימוש בקולגן. בזכות חומצות האמינו בקולגן הופחתו התסמינים וההפרעות במערכת העיכול.
- מסייע לחיזוק השיער, ציפורניים והשיניים– חלבון קולגן הוא אבן הבניין של הציפורניים, השיער והשיניים. הוספת קולגן לתזונה עשוי לעזור לשמור על הציפורניים חזקות ואפילו לסייע בחיזוק השער ומניעת תופעת נשירה. מחקר שפורסם בכתב העתJournal of Investigative Dermatology מצא כי קיים קשר חיוני בין מטריצה תאית (ECM) לבין התחדשות זקיקי השיער, דבר המצביע על כך שהקולגן יכול להיות טיפול פוטנציאלי לנשירת שיער.
- מסייע בבריאות הלב וכלי הדם– החומצה האמינית מסייעת לדפנות העורקים להסיר הצטברות של שומן ובכך מסייע לזרימת הדם.
- מסייע לבעיות במערכת העצבים המרכזית – הקולגן מורכב בין היתר מחומצת אמינו שנקראת גליצין, לה תפקיד מרכזי במערכת העצבים המרכזית. מחקר שנערך בשנת 2015 על ידי חוקרים אמריקאיים מאוניברסיטת סטאנפורד בארה"ב יחד עם חוקרים יפניים מצא, שגליצין משמש לטיפול במקרים של אינסומניה- חוסר שינה.
מחקר אחר שנערך בשנת 2016 בארה"ב מצא כי שימוש בגליצין מסייע בטיפול בסכיזופרניה.
מה ההבדלים בין סוגי הקולגן?
ישנם לפחות 16 סוגים שונים של קולגן בתוך גוף האדם. אלה 3 הסוגים הידועים והפופולאריים ביותר:
- קולגן סוג 1: הסוג הנפוץ והנמכר ביותר. הוא גם נחשב לסוג החזק ביותר של הקולגן בגוף האדם. הוא מורכב מסיבי אוסינופיליק (eosinophilic) המסייעים ביצירת העצמות, גידים, מיתרים, איברים ועור. הוא 1 נמצא בתוך מערכת העיכול ורוב תוספי התזונה של הקולגן הם מסוג זה.
לרכישת קולגן באתר לחצו כאן - קולגן סוג 2: מסייע בעיקר לבניית הסחוס ולכן מסייע למניעת כאבי מפרקים הקשורים לגיל או סימפטומים שונים של דלקת פרקים.
- קולגן סוג 3: עשוי סיבי הרשתיות מרכיב מרכזי המרכיב את האיברים והעור שלנו. סוג זה נמצא גם בדרך כלל בתוך סוג 1.
באילו מזונות יש קולגן?
את הקולגן ניתן למצוא בעיקר במזונות מהחי, בבשר – הקולגן נמצא בעיקר בעור, עצמות והשרירים של הבקר (קולגן סוג 1 ו-3), בעופות (קולגן סוג 2) ודגים- קולגן סוג 1. קולגן דגים נחשב הטוב והמתאים ביותר לגוף האדם.
מה עושים כשיש מחסור בקולגן?
צריכת קולגן באופן יומיומי מאפשרת לגוף להתמודד עם המחסור בקולגן ומספקת לו כמות קולגן מספרת לתפקוד תקין ובריא של האיברים והרקמות בגופנו.
מכיוון שכיום אוכלים פחות עצמות, סחוסים וגידים ויותר בשר נקי, הגוף לא מקבל כמות מספקת של קולגן מהמזון, ולכן מומלץ לצרוך אבקת קולגן.
ככל שנקדים לחזק ולשמור על רמת הקולגן בגופנו כבר מגיל צעיר, נוכל להפחית תופעות לוואי של חוסר בקולגן ובמקביל לדחות את הופעת הקמטים אצלנו.
למה אבקת קולגן?
אבקה מתמוססת בקלות גם במשקאות קרים (כמו שייקים) וגם במשקאות חמים (הולך אפילו עם קפה). ניתן להוסיף את אבקת הקולגן למאכלים נוספים, כמו: פשטידות, מאפינס או פנקייק. מומלץ לקחת מנה אחת של קולגן מראש או לאחר האימון.
"אני מורחת קרם פנים המועשר בקולגן, האם זה מספיק"?
קולגן בשימוש חיצוני יכול לסייע אך ורק מקומית, אולם כאשר ישנו מחסור בקולגן הוא משפיע על כל הגוף ולא רק על העור, ולכן צריכת אבקת קולגן דרך הפה עדיפה. לדוגמא: מחקר שנערך באוניברסיטת צפון קרוליינה (2013) מצא שצריכת קולגן משפיעה בחיוב על תאים הקשורים לבניית העצם.
מוצרים בשוק
ניתן למצוא בחנויות מתמחים מגוון רחב של מוצרי קולגן לשימוש פנימי ולשימוש חיצוני. בדיקות הראו שהקולגן נספג ומשפיע טוב יותר בנטילה פנימית מאשר במריחה חיצונית. עד לאחרונה, הקולגן היה ידוע בעיקר למטפלים ולקוסמטיקאיות אך לאט לאט המוצר הופך זמין גם לציבור הרחב.
מוצרים חדשים של אבקות קולגן מנסים לקחת את המוצר ולהפוך אותו למוצר צריכה יומי.
קולגן Boost (קולגן בוסט) של חברת אלטמן נועד לסייע בטיפוח העור בשל יכולתו להיספג בשלמותו ממערכת העיכול אל מחזור הדם וכך להגיע לתאים. הקולגן בוסט משלב גם ויטמין C ובכך מגביר את ספיכת הקולגן. צריכתו באופן יומיומי מעלה משמעותית את כמות הקולגן בעור, מפחיתה את נפח הקמטים ומעלה את רמת האלסטין האחראי על גמישות העור).
מהו המינון הנכון של אבקת קולגן?
המינון המומלץ לפי המחקרים הינו שלושה ל 3-10 גרם ביום. ההשפעה על בריאות המפרקים דרשה מינון הגבוה יותר (עשרה גרם ביום). במחקר על ספורטאים השתמשו החוקרים גם ב- 10 גרם.
ניתן פשוט לערבב 5-10 גרם של קולגן בנוזל כמו קפה תה, שייקים ,מרקים או מים.
כדי להנות מתרונות הקולגן מומלץ לצרוך אותו באופן יומיומי. מומלץ גם לשלב את הקולגן עם נטילה של ויטמין סי שמהווה גורם הכרחי בייצור הקולגן בגוף
קולגן בוסט – נוטלים שקית אישית אחת ביום המכילה 2.5 גרם, היצרן מספר בזכות הפטנט ניתן לצרוך מנה קטנה עם השפעה גדולה.
כמה טיפים לצריכה נכונה של קולגן:
- ויטמין C מסייע לקולגן להיבנות ולשמור על איכות טובה, ולכן מומלץ לצרוך ויטמין C כאשר צורכים קולגן. אבקת הקולגן boost, למשל, מכילה בתוכה ויטמין C.
- הקפידו לצרוך את הקולגן באופן יומיומי. חוסר עקביות בצריכתו תביא לתוצאות איטיות.
- מומלץ לצרוך קולגן עם הארוחה.
לסיכום
לקולגן תפקידים חשובים מאוד בגופנו, ביניהם שמירה על בריאות וחיוניות העור, שמירה על הסחוסים, הפרקים, העצמות, מערכת העצבים, מערכת העיכול ועוד. תוספי קולגן כבר אינם נחלתם הבלעדית של תכשירי הקוסמטיקה ומחקרים רבים הוכיחו, כי צריכה יומיומית של אבקת קולגן מסייעת לשיפור ושימור רמת הקולגן בגופנו, וכך לתפקוד טוב יותר של המערכות השונות.