חומצה פולית – שימושים, מינון מומלץ ומידע חשוב
השימוש והחשיבות של החומצה הפולית
אם את מתכננת הריון, כדאי להבין את חשיבות החומצה הפולית להתפתחות העובר.
החומצה הפולית היא ויטמין מקבוצת וויטמיני ה-B וקרויה גם פולאט או ויטמין B9 (חומצה פולית היא למעשה הצורה הסינטתית של הפולאט). לחומצה הפולית תפקיד חיוני בבניית התאים בגוף ובחילוף החומרים.
צריכת חומצה פולית לפני הריון ובמהלכו חשובה להתפתחות תקינה של העובר ומפחיתה משמעותית את הסיכוי למומים מולדים.
על פי משרד הבריאות הישראלי מומלץ לנשים לצרוך חומצה פולית לאורך כל תקופת הפוריות ובמיוחד לפני הריון מתוכנן ובמהלכו.
מינון מומלץ של חומצה פולית
מזונות המכילים חומצה פולית
מזונות עשירים בחומצה פולית הם:
- כוס שעועית שחורה מבושלת – 350מק"ג
- כוס עדשים מבושלות – 360מק"ג
- 100 גרם תרד – 195 מק"ג
- 100 גרם חסה – 136מק"ג
- אבוקדו – 160מק"ג
- 100 גרם ברוקולי – 108מק"ג
מחסור בחומצה פולית
הגוף אינו מחזיק מאגרים גדולים של חומצה פולית ולכן מחסור יכול להתרחש תוך מספר חודשים ספורים של תזונה לקויה או של צריכה מוגברת (לדוגמא, כתוצאה מהריון או הנקה). גורמים נוספים למחסור יכולים צליאק, תרופות מסוימות, צריכה מרובה של אלכוהול ועוד
מחסור בחומצה פולית יכול לגרום לאנמיה, ומסוכן בעיקר בנשים בהריון, שם הוא עלול לגרום ללידה מוקדמת ולעליה משמעותית בשכיחות מום של פגמים בתעלה העצבית בתינוק. בתינוקות ובילדים, מחסור בחומצה פולית עלול להאט את קצב הצמיחה.
בין הסימנים למחסור בחומצה פולית נמצא חולשה, עייפות, כאבי ראש, לשון כואבת ועצבנות.
מחקרים
מחקרים קלינים מראים כי נטילה של חומצה פולית בטרם הכניסה להריון מפחיתה משמעותית את הסיכוי למומים מולדים של המוח ועמוד השדרה (אוניברסיטת דאבלין, בית ספר לרפואה UCLA)
מחקרים מצאו קשר בין השימוש בחומצה פולית בשילוב עם מולטי ויטמינים לבין הפחתה בשכיחות של מומים בגפיים. הממצאים לא היו אחידים בכל המחקרים (Philadelphia PA, Institute of medicine)
אנליזה של 19 מחקרים שהקיפו 47,921 איש הראתה כי לחומצה פולית אין השפעה על הסיכון למחלות קרדיו-וסקולריות, אך היא הפחיתה את הסיכון לשבץ ב-12% (אוניברסיטת אוקספורד)
למה תמיד מדברים על החומצה הפולית כשמדברים על הריון?
חושבת על הריון? מצוין! המלצות רופאי הנשים, משרד הבריאות וכל חוקר אחר בתחום הן נטילת החומצה הפולית לפחות שלושה חודשים לפני הכניסה להריון. בנוסף, המלצה נוספת היא לקחת את החומצה הפולית לכל אורך תקופת הפריון שלנו.