תוספי תזונה בהריון
ויטמינים בהריון – הפתרון להריון בריא לך ולעובר שלך
מזל טוב, את בהריון! בתוכך מתפתחים חיים שממש בעוד כמה חודשים יהפכו לתינוק מתוק שאת ובן זוגך הולכים להתאהב בו עד מעל הראש. חשוב שתדעי שבמהלך ההריון, לכל החלטה תזונתית שתקחי תהיה השפעה לא רק על בריאותך שלך, אלא גם על זו של עוברך. העובר שברחמך מתפתח כל הזמן ובכל חודש מפתח יכולות קוגניטיביות ופיזיות חדשות. על מנת שתהיה זו התפתחות תקינה, הוא זקוק לכמות גדולה של ויטמינים ומינרלים אותם הוא צורך מהמאגרים שבגופך. נשים רבות חוות תופעות פיזיות לא פשוטות במהלך ההיריון, ביניהן בחילות, הקאות, צרבות, כאבים, חולשה קיצונית ועוד. תופעות אלה, בשילוב הימנעות מאכילת מאכלים מסוימים מחשש להימצאות חיידקים מזיקים, לעתים קרובות לא מאפשרות לאישה לצרוך את הכמות המומלצת ביום של ויטמינים ומינרלים החיוניים ביותר להתפתחות תקינה של העובר. לכן, ההמלצה היא, עבור כל אישה הרה, לצרוך תוספי תזונה בהריון ואת חלקם אף טרם הכניסה להריון ולאחר הלידה.
איזה ויטמינים לוקחים בהריון?
תוספי התזונה הקיימים כיום בשוק הנם רבים ומגוונים מאד וכל אחד מהם נותן מענה לבעיות בריאותיות וחוסרים שונים בגוף. חשוב מאד להתאים את תוספי התזונה לצרכים האישיים שלכן, אשר ניתן לאבחן בבדיקת דם פשוטה. משרד הבריאות ממליץ על נטילת ויטמינים ספציפיים בהריון, אשר כל אחד מהם מסייע בהתפתחות תקינה של מערכות ויכולות שונות בגופו של העובר וכמובן בשמירה על בריאותך.
- חומצה פולית – מתי לקחת? ההמלצה היא לצרוך את התוסף במינון של כ- 400-800 מ"ג ביום, כ- 3 חודשים טרם הכניסה להריון וב- 3 בחודשים הראשונים להריון. החומצה הפולית מקטינה את הסיכון למומים אצל העובר ומסייעת להתפתחות תקנית של תאי הגוף וכן מערכות שונות בגופו כמו מערכת העצבים, המוח, עמוד השדרה, הלב, מערכת העיכול ועוד.
- ברזל בהריון – מתי לקחת? כדאי לצרוך מתחילת השליש השני להריון ועד כ- 6 שבועות לאחר הלידה במינון של כ- 30 מ"ג ליום. מי שסובלת מחוסר ברזל כתוצאה מצמחונות או טבעונות תצטרך מינון כפול. בתקופת ההריון, העובר צורך כמות גדולה של ברזל ולכן נפח הדם בגופך גדל, מה שגורם לעתים קרובות לאנמיה בגוף האם ולתחושות כמו עייפות, קשיי נשימה, כאבי ראש ועוד. הברזל חיוני עבור התפתחות תקינה של מערכות שונות בגוף העובר כמו מערכת העצבים והמוח. נשים רבות סובלות מתופעות לוואי של ברזל בהריון. אלטמן למשל מציעה פתרונות כמו ברזל רך וברזל COMFORT הקלים יותר לעיכול וגורמים לפחות תופעות לוואי.
- אומגה 3 – מתי לקחת? בתקופת ההריון וההנקה במינון של 200-300 מ"ג ליום. אומגה 3 חשובה מאד להתפתחות תקינה של מח העובר ונמצאת בעיקר ממזונות המגיעים מן הים, מהם נשים רבות נמנעות בתקופת ההריון, לכן חשוב לצרוך אותה בתוסף.
- יוד – מתי לקחת? החל מחודש טרם הכניסה להריון ובמהלך ההריון וההנקה במינון של 150-250 מק"ג ליום. היוד הוא מינרל חיוני הנמצא במאכלים שמקורם בים, מהם נשים רבות נמנעות במהלך ההריון וחשוב לצרוך אותו כתוסף. הוא חיוני להתפתחות תקינה של מוח העובר, אחראי על גדילתו הפיזית ומשפיע על פעילות תקינה של בלוטת התריס, אשר תת פעילות שלה, עשויה לגרום לנזקים בלתי הפיכים במוחו של העובר והתפתחותו.
- ויטמין D – מתי לקחת? במהלך ההריון וההנקה ובמינון של 200-400—יחב"ל ליום. מיועד להריוניות שלא נחשפות מספיק לאור השמש או סובלות מבעיות ספיגה. ויטמין D חיוני להתפתחות תקינה של מערכות בגופו של העובר כמו השלד, השרירים, מערכת החיסון ועוד.
- סידן – מתי לקחת? החל מהטריסמסטר השלישי במינון של 1000 מ"ג סידן ביום. אחראי על חיזוק מערכת העצמות והשלד של העובר.
האם מותר לקחת קולגן בהריון?
כיום לא קיימת תשובה חד משמעית לשאלה זו. לא ידוע על איזשהו נזק שגורמת צריכת קולגן לעובר, אך גם לא ההפך. למי שרוצה בכל זאת לשפר את רמת הקולגן בגוף העובר (אחראי על רקמות החיבור בגופו, כמו עור, עצמות, שיניים, כלי דם, גידים, סחוסים ועוד), מומלץ לצרוך ויטמין C שבין היתר תורם לייצור הקולגן בגוף ובו יתרונות רבים נוספים.
תוספי מזון בהריון הם קריטיים להתפתחות תקינה של עוברך וכן לשמירה על בריאותך שלך. נשמח לעמוד לרשותך בכל שאלה ועניין על מנת להתאים עבורך את התוספים המתאימים לצרכייך האישיים, כך שההריון יעבור באופן בריא ותקין.