הריון וויטמין C – מה הקשר? למה וכמה?
נכנסת להריון ואז המליצו לך לקחת רשימת ויטמינים ארוכה!! מסובך אה?! באמת צריך את כל זה? אז ננסה לפשט את העניין בכך שנתחיל עם אחד הויטמינים החשובים: ויטמין C. למה רבים ממליצים לקחת אותו והאם זה באמת כדאי? ומה הקשר בינו לבין ההריון?
מה הוא בכלל ויטמין C?
לצערנו הרב, גוף אדם לא יכול לייצר חומר אורגני המוכר לנו בשם ויטמין, אומנם הגוף זקוק לו בכמויות זעירות אך, הוא חיוני לו מאוד. ויטמין C הוא חומצה אסקורבית והוא נכלל בסוגי הויטמינים המסיסים במים. כלומר, הגוף מווסת את אותם ויטמינים בקלות וכמות עודפת שלהם לא תמיד תגרום לתופעות לוואי מפני שהם מופרשים ישירות בשתן או בזיעה אך, יש בכל זאת להיזהר כיוון שזה דבר שבהחלט יכול לקרות.
כיצד ניתן לצרוך ויטמין C?
מכיוון שגוף האדם אינו יכול לייצר בעצמו ויטמין C , ניתן למצוא אותו ברוב הפירות, הירקות והנבטים. העובדה שפירות הדר הם מקורות טובים לוויטמין C ידועה לכל אך, לא מה שהרוב לא יודעים, שפירות טרופיים עשירים אף יותר בויטמין C מאשר פירות ההדר. במידה וישנו חוסר בויטמין זה בגוף, ואין דרך לצרוך ממזונות אלה ניתן אף לקבל כמות גדולה וטובה של הויטמין דרך תוסף התזונה.
ויטמין C רק שחולים או בכלל?
ויטמין C פופולרי במיוחד בחורף. שפעת, התקררות ומחלות חורף שונות מזכירות לנו שחסר לנו ויטמין C.
בהריון, אנחנו חרדתיות אפילו יותר. אנחנו צריכות לדאוג לא רק לעצמנו, אלא גם לעובר שבבטן.
נמצא קשר חיובי בין ויטמין C לתפקודיו השונים של הגוף כמו: סיוע להתחדשות רקמות העור, בנייה ושמירה של כדוריות הדם האדומות, שמירה על החניכיים, שמירה על כלי הדם, מזעור של חבלות ושריטות, חיזוק המערכת החיסונית, הגנה על רקמת הריאות, סטרולים, סטרואידים, חומרים המשמשים בהולכה עצבית, בהפיכת פולאט לחומצה פולית ובספיגת הברזל.
בדרך כלל, רופאים ממליצים לנשים בהריון לקחת תוסף ברזל. הברזל תורם להתפתחות העובר ומסייע במניעת האנמיה. ישנן נשים הסובלות מבעייה של אי ספיגת ברזל. כלומר, הגוף לא מצליח לספוג את הברזל כך שגם אם לא סבלת מזה בעבר, בזמן ההריון בעיית הספיגה עלולה להחמיר ולכן נדרשת מהרופא לקחת לפעמים אפילו מינון כפול של ברזל. במצב כזה, מומלץ ואף רצוי לשלב ויטמין C עם נטילת הברזל אשר תורם לספיגתו.
לקריאה נוספת
מתי לקחת ויטמין C?
עובדה ידוע לכל היא כי בזמן ההריון העובר משתמש במאגרי הוויטמינים של האם לצורכי הגדילה וההתפתחות התקינים שלו. בעקבות זאת, רופאים ממליצים על בדיקות דם רבות בזמן ההיריון ובעת הצורך גם על צריכת הויטמינים הנדרשים להשלמת החוסרים.
נטילה של ויטמין C אצל במהלך ההריון עשויה לחזק את המערכת החיסונית של האם ובכך עשויה לסייע בהפחתת הסיכון להדבקות במחלות וויראליות העלולות להיות כרוכות בסיבוכים כגון פגות או לידה מוקדמת.
ישנם מקרים נוספים בהם הגוף דורש כמות גדולה יותר של ויטמין C . מקרים כמו: זיהום או פציעה, דלקות, חום, כוויות, ותהליך ספיגה לקוי במעי. ולכן, צריך ואף רצוי להתייעץ עם רופא. בעיקר אם את בהיריון!
ויטמין C נוטה "לברוח" מהר מהגוף. הויטמין מסיס במים ודרכו של הגוף להוציא אותו הוא דרך הזיעה והשתן. אין הריונית בעולם שלא מתלוננת על חום גופה ותכיפות מתן השתן שלה… ולכן, ברוב המקרים, הרופא (בהתאם לבדיקות הדם) ימליץ לה לקחת תוסף ויטמין C בנוסף למאכלים בעלי הויטמין.
לקריאה נוספת
הצריכה היומית המומלצת עבור נשים בהריון ומניקות לפי המלצות ה-NIH (National Institutes Of Health) האמריקאי הצריכה המומלצת היא:
גיל | כמות מומלצת |
תינוקות בגילאים 0-6 חודשים | 40 מ"ג ליום |
גיל שנה-שלוש | 15 מ"ג ליום |
בנים בגילאים 14-18 | 75 מ"ג ליום |
בנות בגילאים 14-18 | 65 מ"ג ליום |
גברים מעל גיל 18 | 90 מ"ג ליום |
נשים מעל גיל 18 | 75 מ"ג ליום |
אך, חשוב מאוד לציין כי אם מדובר באדם המעשן עליו להוסיף לערכים הרשומים לעיל עוד 35 מ"ג לכמות היומית המומלצת.
לקריאה נוספת
האם ניתן להגיע לצריכת יתר של ויטמין C ?
ניתן להגיע למצב של צריכת יתר של ויטמין C. עם זאת, זה דבר שמאוד קשה להגיע אליו!
מכיוון שהויטמין מתמוסס במים ויוצא דרך הזיעה והשתן קשה מאוד לגוף להגיע למצב של עודף.
מצב כזה של עודף יכול לקרות רק במידה וצורכים כמויות גדולות במיוחד של הויטמין, פי 5-10 למבוגר!
במינונים גבוהים במיוחד ישנם תופעות לוואי של שלשולים וחומציות השתן העלול לגרום להיווצרות אבני כליה.
הפתרון פשוט: שתייה מרובה בהמלצה על שתיית סודה.
לסיכום
ויטמין C הינו ויטמין חשוב מאוד כחלק מניהול אורך חיים בריא ונכון. כמו כן , הוא אחד מהויטמינים הנגישים לאדם וניתן למצוא אותו ברורב הפירות . בזמן ההריון העובר משתמש במאגרי הוויטמין של האם כמו גם במאגר הוויטמין C וזאת לצורכי גדילה והתפתחות תקינים על כן מומלץ לצרוך ויטמין C באופן קבוע בשביל להשלים את החוסרים ותורם לספיגת הברזל.
לקריאה נוספת